facebook'a ekle twitter'a ekle myspace'e ekle friendfeed'e ekle google bookmark'a ekle msn ekle rss abone ol

Tuta Absoluta’a Karşı Acil Eylem

Açık alandaki üretimin tamamen yok olma tehlikesi görüldüğünü savunan tarım sektörü temsilcileri, kış sezonunda domates fiyatının inanılmaz boyutlara çıkacağı uyarısı yaptı.Antalya’da ilk olarak 24 Aralık 2009 tarihinde Kaş’ın Kınık Beldesi’nde görülen ve hızla birçok ilçeye yayılan ‘Tuta Absoluta’ zararlısı daha sonra yaylalardaki açık alan domateslerde zarara yol açtı. Son olarak geçen hafta Burdur ve Afyonkarahisar’daki patates tarlalarında görülen zararlıyla mücadele noktasında Antalya Ticaret Borsası’nda sektör temsilcileri bir araya geldi. Domates güvesi ve kelebek olarak da adlandırılan Tuta Absoluta ile mücadele için yol haritasının çizilmesini isteyen sektör temsilcileri, bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın harekete geçmesini bekliyor.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Tarım Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Küçükoğlu, olayın tıpkı domuz gribindeki gibi çok hızlı yayılım içinde olduğunu söyledi. Önlem alınmadığı takdirde domateste zararlı nedeniyle yaşanan yüzde 30’luk fiyat artışının kış sezonunda inanılmaz yüksek fiyatlara ulaşacağını söyleyen Küçükoğlu, ihracatın tamamen durduğunu ve hiçbir ülkeye ihracat yapılamadığını açıkladı.

İKİ BÖCEK ÜRETİLECEK

‘Tuta Absoluta’ zararlısını yok eden ‘trihogramma’ ve ‘macrolophus’ böceklerin üretimine Antalya’da başlanacak. Çok hızlı yayılan ve önüne geçilemeyen zararlıya karşı İspanya’da kullanılan ve biyolojik mücadelede başarı sağlanan iki böceğin Antalya’da üretilmesi için Oncabio Tarım firması, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlıktan onay verilmesi durumunda firma laboratuvar ortamında bu iki böcek türünü üretecek.

Domates üretimi yapan çiftçi Arif Esen, zirai ilaç kullanımını önemli oranda engelleyen ve domates çiçeklerinin döllenmesini sağlayan seralardaki arıdan vazgeçilmesi önerisinde bulundu, “Hormona dönmeliyiz ve zirai mücadele ile zararlı larvaları öldürülmeli” dedi.

Bazı çiftçilerin zararlı nedeniyle yeniden hormon kullanımını gündeme getirmesinin ciddiye alınmaması gerektiğini belirten Ziraat Mühendisi Cansu Göloğlu ise, hormonun üretimi, ithalat ve satışının yasaklandığını, hormonun dönmesi halinde yıllardır zirai ilaç kalıntısına yönelik verilen mücadelenin boşa gideceğini bildirdi.

TUTA ABSOLUTA

Tuta Absoluta, Güney Amerika kökenli bir zararlı olarak biliniyor. En çok domatese zarar veriyor. 2007 yılında İspanya’da görülen zararlı, 1 yıl sonra ise Fas ve Cezayir’de görüldü. 2008 yılında Güney Fransa, İtalya ve Tunus’ta yine domateste görülen zararlı, 2009 yılı itibariyle Türkiye’ye de geldi. Bir dişi, 250- 260 yumurta bırakıyor.

Sizde Yorum yapın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sohbet'e Giriş

Nickinizi yazınız
Şifrenizi yazınız (yoksa boş bırakınız.)
Chatkurdu.Com sohbet odalarına hoş geldiniz, nick seçerken argo sözcükler kullanmayınız, kullanabileceğiniz komutları ve genel kullarımızı görebilmek için buraya tıklayınız, iyi sohbetler dileriz.